Ференц Легар (1870—1948) написав безліч оперет, вальсів, маршів і різних симфонічних творів. Але світову славу йому принесла представлена 30 грудня 1905 року оперета «Весела вдова». Цікаво, що спочатку «Вдову» не хотіли випускати на сцену через немелодійність, але в результаті оперета принесла неймовірну кількість аншлагів і на сьогоднішній день «Весела вдова» входить до репертуару кожного театру оперети.

Ця вистава на дві дії, яка виконується українською мовою, пронизана ритмами граціозного та чуттєвого вальсу. Автори нинішнього лібрето драматурги В.Масс та М.Червинський. Режисер-постановник, сценограф – лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, н. а. України С. Сміян. Головна ідея п’єси – перемога кохання над щоденною метушнею та меркантильністю. Тривалість спектаклю 2 години 20 хвилин. Головне дійство відбувається у посольстві в Парижі. Бал у розпалі . Але барон Зета (з.а. України С.Мельниченко) схвильований, адже герцогству загрожує банкрутство. Якщо Ганна Главарі (з.а. України О.Ширяєва), вдова багатого банкіра, вийде заміж за іноземця, то її 20 мільйонів, значна частина національного багатства, покинуть країну. Навколо вдови безліч прихильників і тільки секретар посольства граф Данило ( н.а України С.Павлінов) уникає її. Але вирішальну роль у стосунках героїв відіграє вальс. У фіналі першої частини Ганна і Данило залишаються один на один під музику вальсу і, не витримавши напруження, кидаються в обійми один одного. Мовчазний танець під завісу красномовніший ніж будь який діалог. А далі – знову безкінечний потік вальсу, який то розлучає, то з’єднує героїв. Тим часом дружина барона Зети , Валентина (з.а. України І.Лапіна), невинно фліртує з французьким аташе Каміллом де-Россільйоном, відповідаючи на його залицяння сміхом та піснями. Музика протягом усіє вистави є своєрідним стимулятором почуттів, який надихає персонажів на непередбачувані вчинки.

Музичний супровід «Веселої вдови», який відіграє провідну роль у жанрі оперети, не підпадає під будь які схеми, він інтернаціональний та непослідовний. Але саме такої розкутості потребувала любовна лінія п’єси з її тонким другим планом та неочікуваними кульмінаціями.

Завдяки невимушеній грі акторів, гармонії сценічних костюмів, декорацій та музичному оформленню, вистава повністю поглинає увагу глядача та на дві години переносить його у далекий Париж. Таким чином, усе працює задля виконання поставленого автором завдання, адже сам Ф.Легар писав: «Моя ціль – облагородити оперету. Глядач повинен співпереживати, а не слухати і дивитись загальновідомі нісенітниці».

Віртуозна легкість комедійної інтриги, типи дійових осіб, весь вигляд побутової салонної комедії із світського життя і водночас серйозне трактування кохання відносить «Веселу вдову» до шедеврів світової класики, який , безперечно, варто переглянути.

Вікторія Сацюк